Fabryka Energii

A,B,C...FABRYKI

 

 Rozpoczynamy na naszej stronie nowy cykl informacji pod tytułem „Fabryczne A, B, C…”. Będzie on zawierał ciekawe informacje związane ze zdrowiem (a co za tym idzie – opowiadać będzie o dietach, ćwiczeniach i wszystkim, co jest nam bardzo bliskie!).

Chcąc odpowiednio uporządkować nowo powstałe artykuły; każdy z nich będzie miał swoją przewodnią literkę.

A żeby tradycji stało się zadość, pierwsza pod lupę pójdzie literka „A”.

Nie sposób krążyć wokół „A” i nie zacząć od najbardziej oczywistej rzeczy, czyli witaminy „A”. WITAMINA „A” – jej głównym źródłem w naszym organiźmie jest – spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego – prowitamina „A” – głównie β-karoten. Bogatym zasobem tej witaminy mogą pochwalić się marchewki, brokuły, szpinak, pomidory, dynia i jarmuż. Warto więc zadbać aby często gościły one na naszym stole.

Witamina „A” jest bardzo istotna dla naszych organizmów : utrzymuje w prawidłowym stanie skórę i paznokcie; zapewnia odpowiedni wzrost kości i zębów (reguluje aktywność komórek tkanki kostnej);

   działa przeciwnowotworowo; odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców czuciowych.

Gdy jednak nasza dieta uboga będzie w źródła witaminy „A”, możemy mieć do czynienia  z tak nieprzyjemnymi skutkami jak:

   wolno rosnące i kruche paznokcie;

   zaczerwieniona i sucha skóra;

   trądzik pospolity;

   wysychanie spojówek i rogówek;

   pogorszenie wzroku;

   „kurza ślepota”;

   zahamowanie wzrostu;

   łuszczyca;

   a nawet skłonność do biegunek i łysienie plackowate.

Retinol czyli jedną z postaci witaminy „A”, który stosowany jest w kosmetykach znajdziemy także w takich produktach jak:

   nabiał;

   wątroba;

   żółtko jaja;

   tran.

Bardzo istotną informacją jest to, że witamina „A”  rozpuszcza się w tłuszczach .

Dlatego do potraw przyrządzanych z produktów bogatych w tę witaminę warto dodać niewielką ilość tłuszczu (np. dodajemy oliwy do sałatki z pomidorów).

Skoro doszliśmy do spraw kulinarnych polecamy kilka przepisów – oczywiście znajdziecie w nich cenne źródła witaminy „A”:

 

SAŁATKA Z POMIDORÓW I KUKURYDZY  

 

SKŁ: 5-6 POMIDORÓW

PUSZKA KUKURYDZY

2 KULKI SERA MOZARELLA

PO 2 ŁYŻKI OCTU BALSAMICZNEGO I OLEJU SŁONECZNIKOWEGO

SÓL I PIEPRZ – DO SMAKU

 

PRZYRZĄDZENIE: POMIDORY I SER KROIMY W KOSTKĘ, DODAJEMY KUKURYDZĘ, OLEJ I OCET, PRZYPRAWIAMY.

 

 

 

SAŁATKA Z BROKUŁAMI

 

SKŁ: 1 BROKUŁ

5 JAJEK

PUSZKA KUKURYDZY

4 ŁYŻKI PESTEK SŁUNECZNIKA

1 ŁYŻKA MAJONEZU

 

PRZYRZĄDZENIE: BROKUŁY DZIELIMY NA RÓŻYCZKI I GOTUJEMY-NIE MOGĄ BYĆ ZBYT MIEKKIE. JAJKA GOTUJEMY NA TWARDO- NASTĘPNIE KROIMY NA ĆWIARTKI. MIESZAMY BROKUŁY Z JAJKAMI I KUKURYDZĄ, NASTĘPNIE POSYPUJEMY SŁONECZNIKIEM. CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY ŁYŻKĄ MAJONEZU.

 

 

 

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM

 

SKŁ: 50 DAG ŚWIEŻEGO SZPINAKU

1 ZIELONY OGÓREK

2 DYMKI

POMIDORY KOKTAJLOWE (OK. 8-10 SZT.)

SER FETA LIGHT

OLIWA

1 ŁYŻKA BIAŁEGO OCTU WINNEGO

SÓL I PIEPRZ

 

PRZYRZĄDZENIE: LIŚCIE SZPINAKU KŁADZIEMY NA PÓŁMISKU, NA TO OBRANY ZE SKÓRY OGÓREK POKROJONY W PLASTRY. NASTĘPNIE DODAJEMY DYMKĘ I POŁÓWKI POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH. POSYPUJEMY FETĄ. OCET, OLIWĘ, SÓL I PIEPRZ ŁĄCZYMY W SOS, KTÓRYM POLEWAMY SAŁATKĘ.

 

 

 

 

 

Kolejnym punktem naszej „A…wyprawy” jest AEROBIK – czyli ogólnie rzecz ujmując, zbiorowe ćwiczenie przy muzyce pod okiem trenera. Bardzo dobrze sprawy się mają jeżeli muzyka do aerobiku jest rytmiczna i skoczna.

Wyróżniamy następujące rodzaje aerobiku:

   TBC

   STEP

   PILATES +50

   AEROBIC  DANCE

   BPU

   PŁASKI  BRZUCH

   ZUMBA

   PILATES

   AREOBOX

   BODY  SCULP

   STRETCH

 

Ale zanim wybierzemy się na którąś z form aerobiku, w naszym plecaku lub torbie sportowej nie może zabraknąć produktu o wiele mówiącej nazwie na „A” czyli ANTYPERSPIRANTU (z łaciny oznacza: przewiewanie, oddychanie przez coś).

Dobrze bowiem świadczy o nas używanie kosmetyku mającego na celu zmniejszenie wydzielanie potu. W ten sposób zwalczamy również  nieprzyjemne zapachy. Rynek zasypany jest antyperspirantami w różnej postaci:sprayu, kremu czy aplikatora kulkowego, więc każdy z nas -  klientów Fabryki - dla komfortu swojego i osób z nim ćwiczących - może wybrać coś odpowiadającego indywidualnym potrzebom.

 

 

Kolejnym ważnym punktem na „A” są AMINOKWASY. Ciało człowieka w 20% zbudowane jest z białek. Białka z kolei składają się z aminokwasów wspierających nasz metabolizm, wspomagający wzrost, chroniących przed chorobami czy toksynami. Każdy człowiek charakteryzuje się indywidualnym zapotrzebowaniem na aminokwasy – jest to uzależnione od jego aktywności fizycznej i psychicznej.

Aminokwasy pełnią bardzo ważną rolę u osób, którym zależy na szybkim i trwałym zwiększeniu masy mięśniowej(kulturyści). Przyjmują oni aminokwasy w postaci suplementów – najczęściej w formie tabletek. Sportowcy używają aminokwasów jako źródeł energii pomagających podczas uczucia zmęczenia. Niektóre z nich wykorzystuje się także jako suplementy diety u dzieci, ponieważ przyczyniają się do produkcji hormonu wzrostu.

Połączone z różnego rodzaju witaminami i minerałami pomagają hamować rozwój różnych szczepów bakterii. Aminokwasy pomagają również w zaburzeniach przemiany materii – regulują procesy trawienne i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Niedobór aminokwasów niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Przykładem aminokwasu jest metionina występująca w jajach i wątrobie(oczyszcza organizm z toksyn) lub arginina występująca w orzechach, rybach i soi(obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu).

 

 

Warto zaznajomić się także z hasłem ASPARTAM. Jest to organiczny związek chemiczny stosowany jako sztuczny środek słodzący, oznaczany na produktach spożywczych kodem: E951. Wynaleziony w 1965 roku przez Jamesa Schlattera, wprowadzony do produkcji od 1981roku. Najczęściej znajdziemy go w napojach niskokalorycznych, gumach do żucia, drażetkach odświeżających oddech. Na rynku E951 jest dostępny także w postaci pastylek stosowanych zamiast cukru(słodziki).

Aspartam jest ok. 180 razy bardziej słodki od cukru – przy niemal zerowej kaloryczności. Nie nadaje się on jednak do słodzenia wypieków. Stosowanie aspartamu uznano za bezpieczne dla zdrowia człowieka.    

 

 

 

A teraz wiadomość, którą bez przesady można określić mianem ATRAKCYJNEJ AKTUALNOŚCI:

Z życia „Fabryki”

 

Nie wiem, czy wszyscy już o tym wiedzą, ale od jakiegoś czasu w „Fabryce Energii” trenuje były piłkarz Jacek Wiśniewski – pseudonim „Wiśnia”.

Urodzony 08.06.1974r. w Gliwicach piłkarz grał w swojej karierze w takich klubach jak:

                   Sośnica Gliwice

                   Stal Sanok

                   Concordia Knurów

                   Szczekowianka Jaworzno 

                   Cracovia

                   Wisła Płock

                   Górnik Zabrze

                   Ruch Radzionków

                   Rozwój Katowice

                   GKS jastrzębie

  Były obrońca Górnika Zabrze znany ze swojej waleczności i dobrze pojętego uporu, zamierza sprawdzić się w czymś zupełnie nie przypominającym piłki nożnej …

 …dlatego od paru miesięcy trenuje kilka razy w tygodniu w naszym klubie MMA(Mixed Martial Arts). Pod okiem trenera Mariusza „Olo” Olesia doskonali swoje umiejętności w stójce i parterze. Duże zasługi dla rozwoju umiejętności Wiśni ponosi jego sparingpartner – ćwiczący również w naszym klubie – Szymon „Sikor” Sikora. Raz w tygodniu trener funduje Wiśni zaprawę w terenie-Wiśnia „relaksuje się” na tzw. Orzeskich hołdach, gdzie biega sobie z piłką lekarską, manekinem i beczkami.

Niedawno Wiśnię i jego trenera odwiedziła ekipa telewizyjna ORANGE SPORT. Oko kamery uchwyciło naszych fighterów podczas treningu, a cały reportaż można było zobaczyć w wieczornych wiadomościach sportowych.

W najbliższej przyszłości Wiśnia planuje sprawdzić swoje umiejętności na ringach MMA – federacji KSW lub MMA ATTACK – o szczegółach będziemy informować na bieżąco…

 

                                                                                                    UWAGA    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

Oto najświeższe informacje z sali treningowej Fabryki Energii. Ćwiczący u nas od ponad 6 miesięcy były piłkarz Górnika Zabrze Jacek „Wiśnia” Wiśniewski zadebiutuje 15 września na gali KSW w trójmiejskiej ERGO ARENIE. Przeciwnikiem Wiśni będzie Kamil Waluś – zwycięzca zeszłorocznego Amatorskiego Pucharu KSW. Walka zakontraktowana jest na trzy rundy po 5 minut. 2 września w Warszawie odbędzie się oficjalne ważenie zawodników i oficjalna prezentacja. Trener Mariusz Oleś i jego podopieczny zachęcają do oglądania walki na kanale Polsat.    

 

 

 

Zapraszamy na spotkanie z literą B.

Rozpoczynamy od witaminy B. Witaminy B to – ogólnie rzecz ujmując – grupa rozpuszczalnych w wodzie witamin niezwykle istotnych dla metabolizmu naszych komórek. W skład tej grupy wchodzą witaminy:

  • B1 – TIAMINA
  • B2 – RYBOFLAWINA
  • B3 LUB WITAMINA PP – NIACYNA I NIKOTYNAMID
  • B5 – KWAS PANTOTENOWY
  • B6 – PIRYDOKSYNA
  • B7 – BIOTYNA
  • B8 – INOZYTOL
  • B9 – KWAS FOLIOWY
  • B12 – CYJANOKOBALAMINA

Witamina B1 przyspiesza gojenie ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Jej niedobór wywołuje :

  • Zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego(osłabienie, zaburzenia pamięci i koncentracji, depresje)
  • Niewydolność krążenia
  • Zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego(nudności, wymioty, biegunki)

Duże niedobory witaminy B1 mogą powodować chorobę beri-beri.

 

UWAGA!!! Alkohol rozkłada witaminę B1, dlatego ludzie nadużywający alkoholu powinni dbać o dostarczanie jej do organizmu.

 

Witamina B2 odgrywa bardzo istotna role w funkcjonowaniu narządu wzroku. Jej niedobór powoduje:

  • Opóźnienie wzrostu
  • Uszkodzenie gałek ocznych i rogówki
  • Pogorszenie ostrości wzroku
  • Łzawienie i zmęczenie oczu
  • Pleśniawki i pękanie błony śluzowej jamy ustnej

Witamina B3  reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, poprawia ukrwienie skóry i kondycje włosów.

 

Bogatymi źródłami witamin z grupy B są:

  • Produkty zbożowe
  • Warzywa strączkowe
  • Orzechy, migdały, wątróbka, drożdże, drób i ryby

Nasze propozycje na przepisy z dużą ilością witaminy B:

 

Sałatka z ciecierzycy i fasoli:

Składniki:
200 g ciecierzycy
200 g suszonej fasoli
80 g ziaren pszenicy
1 gałązka rozmarynu
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Namoczone ziarna ciecierzycy i pszenicy odcedzić, włożyć do rondla, zalać sporą ilością wody ze szczyptą soli i gotować. Fasolę również odcedzić, włożyć do drugiego rondla, zalać 1 I wody, dodać szczyptę soli i gotować około 2 godzin. Fasolę ponownie odcedzić, włożyć do rondla z gotującą się ciecierzycą i pszenicą, dosolić, dodać gałązkę rozmarynu i dalej gotować bez przykrycia jeszcze 5 minut. Następnie zupę przyprawić czarnym pieprzem i oliwą z oliwek i podawać w głębokich talerzach.

 

Sałatka z fasolą i orzechami

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli

2 cebule

1 sałata rzymska

1 puszka kukurydzy

Pół puszki ananasa

10 dag łuskanych orzechów włoskich

Ząbek czosnku

30 dag jogurtu naturalnego

5 łyżek śmietany

1 opakowanie sera feta

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Fasolę, ananas i kukurydzę odsącz z zalewy, cebulę pokrój w kostkę, sałatę porwij w paseczki. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane orzechy i pokruszony ser – wymieszaj.

 

Kolejnym istotnym hasłem na B jest błonnik – kompleks substancji pochodzenia roślinnego nie ulegający trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Błonnik wywiera korzystny wpływ na organizm człowieka, przyczynia się między innymi do :

  • Mniejszego wchłaniania cholesterolu
  • Obniżenia ciśnienia tętniczego krwi
  • Spowolnienia rozkładu węglowodanów
  • Obniżenie stężenia glukozy we krwi i obniżenie zapotrzebowania na insulinę
  • Regulacja rytmu wypróżnień – zapobieganie zaparciom
  • Rozwoju korzystnych bakterii jelitowych
  • Usuwanie z organizmu substancji szkodliwych – toksyn i metali ciężkich
  • Prewencji nowotworów układu pokarmowego

 

Źródłem błonnika są:

  • Warzywa i owoce
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, nie łuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie)

Sałatka z błonnikiem 

  • * 1 łyżka otrębów owsianych
  • * 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • * Sól,
  • * 1 garść mix sałat,
  • * 1 marchewka,
  • * 2 łyżki kukurydzy

 

PRZYGOTOWANIE:

Mix sałat rwiemy na kawałki myjemy, suszymy w suszarce do sałat ,układamy na półmisku. Marchewkę myjemy ,obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka .Dodajemy do sałat. Kukurydzę odsączamy z zalewy na sitku i dodajemy do sałatki . Solimy i wszystko razem lekko mieszamy . Polewamy jogurtem naturalnym ,doprawiamy pieprzem świeżo mielonym kolorowym .Na koniec posypujemy otrębami owsianymi .

 

Kolejnym terminem na literę B jest BPU. Nazwa pochodzi od pierwszych liter słów:

  • Biodra
  • Pośladki
  • Uda

 

Termin ten oznacza ćwiczenia o charakterze wzmacniająco-kształtującym związane z dolnymi partiami ciała (mięśnie brzuch, pośladków i ud). Podczas ćwiczeń wykorzystuje się ciężarki i małe hantle. Wymagania kondycyjne i sprawnościowe są niewielkie, a ćwiczenia kładą nacisk na polepszenie wytrzymałości organizmu i uzyskanie bardziej sportowej sylwetki.

 

 

 

W naszej FABRYCE spotkacie się także z ćwiczeniami nazywanymi BODY SCULPT – ich celem jest modelowanie sylwetki, rzeźbienie mięśni oraz ogólna poprawa kondycji fizycznej. Istotą tych ćwiczeń jest wielokrotne powtarzanie statycznych ćwiczeń które opierają się na dokładności i pilności w wykonaniu. Trening BODY SCULPT może być prowadzony bez udziału sprzętów gimnastycznych. Czasami wykorzystuje się hantle lub gumy do ćwiczeń by intensywniej popracować nad daną partią mięśni.

 

Warto zaznajomić się także z terminem BRAZILIJSKIE JIU – JITSU.

BJJ to brazylijska sztuka walki wywodząca się z jiu - jitsu, zapasów i judo która wyróżnia się naciskiem na walkę w parterze. Taktyka polega na sprowadzeniu przeciwnika do parteru unieruchomieniu go i wykonaniu techniki kończącej – dźwigni lub duszenia. Nie stosuje się uderzeń. Chwyty w parterze często wykonuje się nogami poprzez zahaczenie lub objęcie ciała przeciwnika. Charakterystyczna dla BJJ jest tzw. GARDA – polega na objęci nogami przeciwnika stojącego lub klęczącego przez zawodnika leżącego. Stosuje się też tzw. DOSIAD – polega na siedzeniu okrakiem na leżącym przeciwniku. W BJJ obowiązuje podział na biały, niebieski, purpurowy, brązowy i czarny pas. Więcej tajników BJJ poznacie wstępując na zajęcia FIGHT CLUBU NIEPOKORNI.

 

Ostatnim hasłem na literkę B jest Body Space. Body Space to nowoczesna metoda wspomagająca:

  • Spalanie tkanki tłuszczowej
  • Eliminację cellulitu
  • Spadek wagi ciała
  • Modelowanie sylwetki

Poddanie się ćwiczeniom na urządzeniu Body Space likwiduje przyczyny powstawania cellulitu. Stosowanie podciśnienia w połączeniu z wysiłkiem fizycznym powoduje przyspieszenie krążenia i jest gwarantem spalania tkanki tłuszczowej. Skuteczność tej metody jest uzależniona od odpowiedniej ilości zabiegów, stosowania diety i wykonywania zaleceń osoby obsługującej maszynę. Zaleca się od 12 do 20 zabiegów w jednej serii. W przeciągu trwania jednego zabiegu (30min.) spalamy ok. 50g tłuszczu.

 

 


(kliknij w miniaturę aby zobaczyć pełne zdjęcie.)